Az utóbbi évtizedekben a primitivo hihetetlen sikerre tett szert az egész világon, természetesen Magyarországon is.
A fajta DNS vizsgálati eredményei egyértelműen bizonyítják a rokonságot a dalmáciai mali plavac és a kaliforniai zinfandel fajtákkal.
A primitivo név egyik eredete (primo), a korai érés, akár már augusztus végére beérhet. A primitivot nagyon könnyű megszeretni, mindent megad a fajta, hogy ez sikerüljön. A primitivoból készülő borok bársonyosak, gyümölcsösek, főbb jellemzői friss málna, vadáfonya, dohány, csokoládé, fahéj, csodálatos harmónia. Általában jól fogyaszthatóak és számtalan nemzet konyhájában lehet hozzá étel párosítást találni. A fajta kedveltségéhez nagy mértékben hozzá járult, hogy a mindennapokra szánt könnyedebb tételek, a testesebb, komolyabb változatok, egészen a riserva különlegességekig mind vonzóak.
Manduria városkában készül a Primitivi di Manduria, amely a régió egyik leghíresebb vidéke boros szempontból. Erről a vidékről származó borokból is kedvedre válogathatsz kínálatunkban.
Nardo városkában található a Schola Sarmenti pincészet, Puglia egyik legnagyobb nevű termelője. Büszkék vagyunk, hogy a Schola Sarmenti pincészet egészen kiváló, különleges borait mi forgalmazhatjuk Magyarországon.
(Schola Sarmenti – Primitivo Critera 2018, Schola Sarmenti – Primitivo Cubardi 2017)