Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Amit tudni kell a toszkán borokról!

 1. Melyik Toszkána leghíresebb bora?

Néhány évvel ezelőtt közvélemény kutatást végeztek az Egyesült Államokban az átlag borfogyasztók körében. A kérdés arra vonatkozott, hogy mi a legismertebb szó, kifejezés, ami a borral kapcsolatosan az emberek eszébe jut, legyen az bor, borvidék. A „chianti” szó jelentős főlénnyel nyert. Megállapíthatjuk, a chianti Toszkána, Olaszország, sőt immár a világ legismertebb borfajtája.

 1. Melyik Toszkána legmagasabb minőségű bora?

Toszkána, Olaszország, sőt a világ egyik (sokak szerint „a leg”) leghosszabban érlelhető vörösbora, a Brunello di Montalcino. A Brunello di Montalcino készítési és forgalomba hozatali szabályai szigorú törvényekhez kötött. A brunello 100%-ban sangiovese grosso szőlőfajtából készülhet, szigorú terméskorlátozási szabályok szerint. 80 mázsa/ha a megengedett terméshozam. A brunellot kötelező négy évig érlelni forgalomba hozatal előtt, amiből legkevesebb két év a tölgyfa hordós érlelés. További négy hónap palackos érlelés kötelező helyben. A brunellot a szüretet követő ötödik naptári év január elseje után lehet kereskedelmi forgalomba hozni. A brunello riservat a szüretet követő hatodik naptári év január elseje után lehet kereskedelmi forgalomba hozni. Hosszan eltartható tétel, a gyűjtők már előjegyzésben próbálnak a legjobb évjáratokból beszerezni. A világ legnagyobb nevű éttermeinek borlapján garantáltan találunk brunellot.

 1. Van több féle Chianti is?

Chianti vidékének nyolc alterülete van:

 • Chianti Classico
 • Chianti Colli Fiorentini (Firenze)
 • Chianti Colli Senesi (Siena)
 • Chianti Aretini (Arezzo)
 • Chianti Pisane (Pisa)
 • Chianti Montespertoli
 • Chianti Montalbano
 • Chianti Rufina
 1. Készül „nemes” bor is Toszkánában?

A Vino Nobile di Montepulciano bor nevében a „vino” szó jelentése bor, a „nobile” nemest jelent, a Montepulciano, pedig a városkára utal, ami a borvidék nevét adja.

Tehát a válasz igen, a Vino Nobile di Montepulcianot fordíthatnánk úgy is, hogy a „nemes bor Montepulcianoból”.

 1. Milyen szőlőfajtákból készülnek a toszkán borok?
 • Chianti – 70% sangiovese, 30% a termőterületen engedélyezett kékszőlők.
 • Chianti Classico – 80% sangiovese, 20% a termőterületen engedélyezett kékszőlők.
 • Vino Nobile – 70% prugnolo gentile (sangiovese helyi klónja), 30% a termőterületen engedélyezett szőlőfajták, 5%-ban tartalmazhat fehér szőlőt is (napjainkban ez már igen ritka)
 • Montecucco – 90% sangiovese, 10% a termőterületen engedélyezett kékszőlő fajták.
 • Morellino di Scansano – 85% sangiovese, 15% a termőterületen engedélyezett kékszőlők.
 • Brunello di Montalcino – 100% sangiovese grosso
 • Bolgheri – nemzetközi fajták és sangiovese
 1. Van-e kakukktojás Toszkánában?

A válasz igen, Bolgheri vidékét, az onnan származó borokat emlegetik így a szakértők és a borfogyasztók. Mégpedig azért, mert ez az egyedüli hely Toszkánában, ahol a borkészítés nem a sangiovese szőlőfajtáról szól. Bolgheriben a nemzetközi fajtákból készítenek csúcs borokat. Merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah, chardonnay a leggyakrabban telepített fajták. A sangiovese is jelen van természetesen, de itt csak egy a sok közül. Az amerikai szakírók nevezték el a Bolgheriből származó csúcsborokat „Super Tuscans-nak” (Szuper Toszkánok).

 1. A nagy vörösborok hazájában készülhet DOCG besorolású fehérbor is?

Igen, a „tornyok városában”, San Gimignanoban, vernaccia szőlőfajtából készül Toszkána egyetlen DOCG (Oltalom alatt álló, eredet megjelöléssel ellátott) besorolású fehérbora a Vernaccia di San Gimignano.

 1. Mennyi bor készül Toszkánában?

Toszkána közel 23 000 km2-en terül el, egynegyednyi Magyarország területen, picivel több bor készül, mint egész Magyarországon.

 1. Van-e még felfedezésre váró szeglete Toszkánának?

Dél-Toszkánában található Maremma, és ezen a tájon található a Montecucco borvidék. Fehérborokban a Vermentinok a legjobbak, a rosék sangiovese szőlőfajtából készülnek, vörösek közül, pedig a legjobbak (immár DOCG besorolás) Montecucco Sangiovese és Montecucco Sangiovese Riserva, 90%-ban sangiovese szőlőfajtából.

 1. Toszkána, mint utazási célpont…

Globális mércével mérve Toszkánában nincs nagy város. A régió székhelye, Firenze, körülbelül 380 000 lakosú város. Műemlékek számában, jelentőségében, látnivalókban, gasztronómiai élmények szemszögéből nézve „világ nagyhatalom”.

Toszkána, Italia egyik legfontosabb régiója, az olasz nyelv és irodalom bölcsője, az olasz művészet fellegvára, szülőföldje. Firenze mellett Toszkánában, olyan hangulatos kis városok találhatók, mint Siena, Pisa (Olaszország egyik jelképe a pisai ferde torony található itt), Lucca, Prato, Pistoia, Arezzo. A kisebb, de látnivaló szempontjából jelentős városkák: San Gimignano, Voltera, Montalcino, Montepulciano, Pienza.

Suhayda László