Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Andrea Cortonesi (Uccelliera-Montalcino)

Andrea Cortonesi Castelnuovo dell’Abate falucskában született a montalcinoi borvidéken, földműves családban. Már gyerekként a földeken dolgozott édesapja mellett, majd szőlész-borásznak tanult. Szakmai gyakorlatot a közeli nagybirtokon, Giuseppe Bianchini pincészeténél szerzett. 1986-ban megvásárolt egy Podere-t (tanyát) Castelnuovo dell’Abate falucska határában, a világhírű Abbazia di Sant’Antimo közelében. Szépen lassan elkezdte felújítani az épületet, szőlőt telepített, pincét épített, hozzá épített a házhoz. Majd szívvel lélekkel elkezdett szőlőt művelni és bort készíteni. A borok egyre jobbak és jobbak lettek, mígnem forgalomba kerültek a birtok 2004-es Brunelloi. Az amerikai Wine Spectator Magazin (A világ egyik legjelentősebb boros szaklapja) éves Brunello tesztjén az Uccelliera Brunelloja kapta a legmagasabb pontszámot, 97 pontot, és lett az évjárat legjobb Brunelloja. Rá egy évre forgalomba kerültek a 2004-es Brunello Riservak. A történelem ismételte önmagát, a Wine Spectatornál ismét az Uccelliera borát ítélték a legjobbnak, 98 pontra. Andrea Cortonesi borai sorra gyűjtik be a rangosabbnál rangosabb nemzetközi díjakat, elképesztően magas pontszámokat Robert Parkertől, James Sucklingtól. Andrea Cortonesi a Montalcinoi borvidék egyik legjelentősebb termelőjévé „nőtte ki magát”. Borai immár a gyűjtők egyik legnagyobbra tartott „kincsei”. Erre egyik legjobb példa a legútóbb forgalomba került évjárat, a 2015-ös Uccelliera-Brunello.

Andrea nagy kísérletező hírében áll. Külön hordóban érleli a birtok különböző tengerszinttől számított magasságról származó borait. A brunellonak szánt borok 30%-át kishordóban, 70%-át nagyméretű szlavón tölgyfahordóban érleli. A kísérletező, újító jelen esetben, azt is jelenti, hogy évjárattól függően ezek az arányok változhatnak.

Egy pince látogatás, borkóstolás Andreával a hordókból, különböző évjáratokból életre szóló élmény!

Az Uccelliera borait négy és öt csillagos évjáratokból,15-20 évig érlelhetjük, az élet nagy pillanataira tartogatva.

Suhayda László