Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Benvenuto Brunello 3. rész – Kóstolás a La Serena birtokon

Következő állomásunk a La Serena birtok volt, Andrea Mantengoli „birodalma”.
Andrea nagyszülei 1933-ban kezdtek el gazdálkodni ezen a területen. A család 1988 óta szőlőt is művel, a birtokon immár biogazdálkodást folytatnak. A La Serena feldolgozója és érlelő pincéje építészetileg Toszkána egyik legkülönlegesebb épülete, Andrea ikertestvére, Marcello tervezte, aki országos hírű építész.

Andrea délután négy órára várt minket, és ahogy általában az előző látogatásainknál, idős édesapja is jelen volt. A bácsival hosszasan szoktam beszélgetni, minden érdekli, ami Magyarországon történik, engem pedig minden, amit ő az elmúlt hosszú évtizedekről mesél nekem Montalcinoról. Most a szokásosnál kicsit rövidebbre sikerült a társalgásunk, elnézést kért, már reggel óta itt segédkezik a pincében, és nagyon elfáradt. Elköszöntünk, megható volt amint megtört alakjával búcsút intett, beszállt járművébe és haza indult.  A La Serena birtok összterülete 60 hektár, ebből 10 hektár a Sangiovese Grosso ültetvény, csak ezzel az őshonos helyi szőlőfajtával foglalkoznak. A La Serena egy klasszikus Toszkán gazdaság, gabonát, olíva olajat, sőt mézet is termelnek. Büszkék arra, hogy organikus és biodinamikus a művelés. A birtok a Montalcinoi borvidék keleti részén található, egészen illusztris szomszédok mellett: Biondi Santi, Giulio Salvioni, sőt Diego Molinari volt ültetvényei is itt találhatóak. A főútról letérve a „cale bianca” (murvás dűlőút) a birtok ültetvényein át vezet a pincészethez. Már ott látható, hogy mennyire gondosan művelik a szőlőt. Az ültetvények tengerszinttől számított 200-400 méter magasan találhatóak, nagyon változatos altalajon. Andrea Mantengoli csak nagyméretű tölgyfa hordókat használ borai érlelésére. Brunelloi az elmúlt években kétszer is bekerültek a Wine Spectator magazin TOP 100-as listájára, ami egy ilyen kis kézműves birtok esetében szenzációs eredmény. Andreaval a pincében az alábbi borokat kóstoltuk meg:

– BRUNELLO DI MONTALCINO 2017
100% Sangiovese Grosso (a Brunello di Montalcino 100%-ban Sangiovese Grosso-ból kell, hogy készüljön). Agyagos, márgás talajról szüretelt szőlőből származik. 20-40 hektoliteres tölgyfahordóban érlelte Andrea 3 évig. 2017 4 csillagos évjárat volt. Illatában még a gyümölcsös jegyek észlelhetők, virágos illattal. Nagyon gazdag textúra, bársonyos tanninnal, fűszeres, ásványos, nagyon hosszú utóíz. 10-15 év érési potenciál.

Vinissimo értékelés: 93 pont

– BRUNELLO DI MONTALCINO 2016
Az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb évjárata (5 csillag). Egy elbűvölő bor már érett jegyekkel. Szilvás, csokis, dohány, animális illat. Kóstolva bársonyos tannin, nagyon hosszú utóíz. 20-25 év várható érési potenciál. Egy kiváló bor meditáláshoz. Hosszú, több órás dekantálást igényel.

Vinissimo értékelés: 95 pont

– BRUNELLO DI MONTALCINO GEMINI RISERVA 2015
A pincészet csúcsbora, egy kimagasló (5 csillag) évjáratból. A névben a „Gemini” szó arra utal, hogy a két testvér ikerpár. A birtok tengerszinttől számított 400 méter magas ültetvényeiről származó szőlőből, egy dűlős tétel, csak a legjobb évjáratokban készül. 36 hónapot érlelték nagy méretű tölgyfa hordóban, és további hosszú hónapokat palackban forgalomba hozatal előtt. Illatában és ízében elképesztő mélység és gazdagság. Kóstolva tökéletes egyensúly, bársonyos tanninok, nagyon hosszú utóíz és csodálatos elegancia jellemzi. Legalább 25-30 éves érési potenciál várható. Több órás dekantálást igényel. Az élet nagy pillanataira tartogassuk.

Vinissimo értékelés: 98 pont

 

Suhayda László