Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Benvenuto Brunello 5. rész – Kóstolás a Talenti birtokon

Haladtunk tovább a toszkán kóstolással a tervek szerint. Azaz csak haladtunk volna: az élet és a COVID picit átírta a tervünket. Megérkezve Montalcinoba – ahogy mindig –  telefonon egyeztettem mindenkivel az érkezésünkről. Felhívtam Riccardo Talentit is, hogy jelezzem, a megbeszélt időpontban érkezünk. Már amikor felvette a telefont, a hangján éreztem, hogy valami gond van.
„COVID pozitívok vagyunk, a feleségem és a két lány is” – mondta Riccardo, valószínűleg az iskolából hozták haza a lányok. Megnyugtatott, enyhe tüneteik vannak. Próbáltam nyugtatni Riccardot, mondtam, ha ne adj ég rosszabbra fordul az állapotuk, szerencsére házon belül van az orvosi segítség. Roberto, Riccardo édesapja évtizedekig, közelmúltbeli nyugdíjba vonulásáig Montalcino városka háziorvosa volt.
Megragadtam az alkalmat és gratuláltam Riccardonak a Wine Spectator TOP 100-ban elért 17. helyhez, egy ilyen kézműves birtoknak ez egy világra szóló eredmény. Megállapodtunk, hogy Sauro fog várni minket a birtokon a megbeszélt időpontban. Sauro már több, mint 15 éve dolgozik a Talenti pincészetnél. Mondtam Sauronak, hogy a montalcinoi borvidéken még senkinél nem jártam olyan sokszor, mint a Talenti birtokon, ezért most eltekinthetünk az ültetvény meglátogatásától, csak az érlelő pincébe tértünk be, a „hely szelleme” miatt, majd a kóstoló terembe.
Számomra a Talenti – Rosso di Montalcino mindig is egy ikonikus bor volt. Az ünnepek alkalmával, karácsonykor, húsvétkor, születésnapokon felbontunk egy Brunello di Montalcino-t is, a hétvégeken viszont biztos, hogy felbontásra kerül egy üveg Rosso di Montalcino. Azok közül az egyik kedvencem Riccardo Rosso di Montalcinoja, igaz ennek a kötődésnek érzelmi alapja is van. Történt ugyanis, hogy sok-sok évvel ezelőtt mikor a párommal legelőször Montalcinoba utaztunk, megszálltunk pár kilométerrel a célállomás előtt, nem szerettünk volna ugyanis késő este megérkezni abba a városkába, ahova nagy-nagy várakozással terveztük az utazásunkat. Betértünk vacsorára egy helyi trattoriába, rendeltünk, majd a pincér rátért a borválasztásra. Mondtuk hova tartunk, de még nagyon keveset tudunk a montalcinoi borokról, a helyi termelőkről még annyit sem. Végül abban maradtunk, hogy rábízzuk, annyi volt a kérés, hogy egy nagyon jó ár-érték arányú bor legyen. Pincérünk megjelent egy üveg Talenti – Rosso di Montalcinoval. A fotót a mai napig őrzőm. Néztük az elegáns, letisztult címkét, megkóstolva csettintettünk, megdícsértük a választást.
Tehetséges (talento) mondtam páromnak a pincérre utalva. Már akkor ott a vacsoránál elhatároztuk, hogy biztos a Talenti birtok lesz az egyik, akit meg fogunk látogatni. Akkor még nem is sejtettük, hogy néhány év múlva a montalcinoi borvidékről a Talenti pincészet lesz az egyik legfontosabb partnerünk.

ROSSO DI MONTALCINO 2020
Ezen gondolatok kavarogtak a fejemben, mikor Sauro kitöltötte az első bort. A 2019-es Rosso di Montalcinonak fergeteges fogadtatása volt ügyfeleink körében. Szomorú voltam, hogy nagyon gyorsan elfogyott, nem tudtam mindenkit kiszolgálni. Az éttermek is sokkal többet megvettek volna ebből a borból. Ez az évjárat már előrevetítette, milyen szenzációs Brunello di Montalcinokat fogunk majd kóstolni 2019-ből. (Értelemszerűen csak 2024. január 1. után). A 2020-as egy gyümölcsbomba, még nagyon fiatal, ötcsillagos évjárat. Minden megvan benne, hogy a 2019-es szintjét elérje.
92 pont – Vinissimo

BRUNELLO DI MONTALCINO 2017
Négycsillagos évjárat, két szenzációs (2015 és 2016) évjárat után, nagy volt a nemzetközi szaksajtó várakozása, mit tudnak a termelők kihozni a 2017-es évjáratból. Mivel a Sauro által „levezényelt” kóstolás során is tartottuk telefonon a kapcsolatot Riccardoval, gratuláltam Neki, kiváló lett ez az évjáratú brunello is. Viszont azt is elmondtam Neki, hogy mennyire sajnálom, hogy a megrendelt mennyiség csupán felét igazolták vissza. „László, meg kell értened, 2017-ben több, mint 30%-kal kevesebb szőlő termett, mint az azt megelőző években” – mondta Riccardo. A szőlő 220-400 méter tengerszinttől számított magasságú dűlőkből származik, 20-30 éves tőkékről. 500 literes, valamint 15-25 hl-es hordókban érlelték két évig, majd hosszan palackban forgalomba hozatal előtt. Gránátba hajló rubin vörös színű, illatában piros bogyós és erdei gyümölcsök, dohány jellemzi. Kóstolva nagyon elegáns, lekerekedett tanninok, nagyon hosszú utóíz jellemzi. 15-20 év érési potenciál várható.
94 pont – Vinissimo

BRUNELLO DI MONTALCINO PIERO 2017
Riccardo nagypapája, Pierluigi Talenti emlékére először 2015-ben készítette ezt az egy dűlős Brunello di Montalcinot. Piero (helyben mindenki csak így szólította Pierluigit), a birtok alapítója, ezt a területet vásárolta meg legelőször. Ez az 1,95 ha-os dűlő a mai napig a legmagasabb minőségű Sangiovese Grossot adja a birtokon. Rögtön az első évjáratra James Suckling 100 pontot adott! Az ültetvény 410 méteren található. Pierluigi Talenti az 1970-es években telepítette ezt a dűlőt, az általa legjobbnak talált klónokból. Riccardo 500 literes tölgyfahordókban érlelte 24 hónapig ezt a bort, további egy évet palackban forgalomba hozatal előtt. Intenzív rubin vörös színű, illatában piros bogyós, erdei gyümölcs, cseresznye, málna, dohány, csokoládé fedezhető fel. Kóstolva bársonyos tanninok, elképesztően hosszú utóíz, hihetetlen elegancia jellemzi. Legalább 20 év érési potenciál várható.
97 pont – Vinissimo

BRUNELLO DI MONTALCINO RISERVA 2016
Sauro kitöltötte a poharunkba az utolsó bort, a riservát, ebből a szenzációs 2016-os évjáratból. Riservákról mindig elmondjuk, hogy csak a legjobb évjáratokban, a legkiválóbb dűlőkből készül. Vizsgálva ezt a szenzációs bort, nem tudtam szabadulni a gondolattól, az évjáratos Talenti – Brunello di Montalcino 2016, 17. helyet szerzett a TOP100-ban a Wine Spectatornál (2021-ben 16 000 (!) bort kóstoltak a magazinnál, ebből az irdatlan mennyiségből lett a 17. legjobb Riccardo brunelloja). A riserva ugyanebből az évjáratból vajon hova fog eljutni a tesztek során? Kóstolva ezt a bort nehéz szavakat találni… Legalább 25-30 év érési potenciál várható.
98 pont – Vinissimo

Néhány kimagasló siker az elmúlt évekből, amit a Talenti borok értek el:
– a Decanter magazin beválasztotta a világ 25 legjobb bora közé a Talenti – Brunello di Montalcino Riserva 2001-t
– James Suckling 100 pont – Talenti – Brunello di Montalcino Piero 2015
– Wine Spectator TOP 100 – 17. hely – Talenti – Brunello di Montalcino 2016

Megköszöntük a kóstolót Riccardonak és Sauronak, jobbulást kívánva az egész családnak,
elköszöntünk.

Suhayda László