Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Benvenuto Brunello 6. rész – Kóstolás a Palazzo birtokon

A Palazzo pincészet története egy valódi „tündérmese”. A második világháború után Cosimo Loia a dél-olasz szegénységből egyetlen kiutat látott: kivándorolni. Nagy-Britanniában találtak munkát feleségével, Antonettával, a vendéglátás lett a hivatásuk. Néhány évi robotolás után sikerült egy saját kis olasz éttermet nyitniuk Skóciában. Közben a gyermekáldás is kegyes volt a Loia családhoz, megszületett Elia, majd a nővérkét három kis öcsi követte. Teltek múltak az évek, az étterem a környék egyik legfelkapottabb vendéglátóhelye lett. A család viszont nyaralni mindig Olaszországba járt, már nem a déli szülőföldre, hanem a hangulatos Toszkánába. A családfőben egyre erősebb lett a honvágy, sőt Toszkán látogatásaik alkalmával beleszeretett a szőlőművelésbe és a borkészítésbe. Leküzdhetetlen vágyat érzett, hogy saját szőlőt művelhessen és saját készítésű bort kóstolhasson.

Egyik nyaralásuk (1983) során tudomására jutott, hogy Montalcinoban eladó egy tanya, néhány hektár földdel. Mikor Cosimo megtudta, hogy a birtok neve megegyezik felesége család nevével (Palazzo), már el is dőlt az adás-vétel kérdése. Innen már nem volt visszaút, felújították a tanyát, szőlőt telepítettek. A Loia házaspár elhatározta, hogy végleg vissza települnek Olaszországba. Elia lányuk ragaszkodása olyan erős volt szüleihez, hogy úgy döntött velük tart. Angelo a legkisebb fiú még annyira fiatal volt, hogy nem is volt kérdés, ő is a szülőkkel költözik. A két középső fiú viszont, már felnőtt férfiként meggyőzték apjukat, ne adják el az éttermet, ők maradnak Skóciában és továbbviszik. Ekkor sajnos kettészakadt a család, Cosimonak viszont gyermekkori álma vált valóra: saját birtoka lett.
1986-ban készítettek először saját bort, akkor még az ültetvények fiatal kora miatt csupán asztali bort. Hamarosan elkészült a birtok első Rosso di Montalcino-ja. 1995-ben pedig először szüreteltek úgy sangiovese grossot, hogy abból négy évi érlelés után Brunello di Montalcino születik. Teltek-múltak az évek sok munkával, de nagyon sok örömmel is, immár az imádott szülőhazában. Cosimo hosszú, sikerekben igen gazdag életpálya végén, hosszú éveket megélve elhunyt. Immár Elia és öccse, Angelo vezetik a birtokot.
A megbeszélt időpontban Elia várt minket, rögtön azzal kezdte van egy kis probléma. Sangiovese grosso földbe gyökerezett mindkét lábam, te jó ég, itt talán mindenkit ledöntött a COVID? – gondoltam hirtelen. Elia megnyugtatott ennél kisebb a baj, az amerikai importőrök a megbeszéltekhez képest néhány órás késéssel érkeztek. A kérdés, pedig az volt, hogy zavarna-e minket, ha együtt kóstolnánk az amerikaiakkal. Dehogy zavar, vágtam rá megkönnyebbültem, nem is sejtve, mekkora szerencsét „szabadítok a nyakunkba” ezzel a válaszommal. Kiderült ugyanis, hogy minden erőfeszítésünk ellenére az Egyesült Államok még egyelőre nagyobb hatalom, mint Magyarország. Erre akkor jöttem rá igazán, mikor beléptünk a kóstolóterembe és a bemutatkozás után végig néztem a felbontott borokon, tíz évjárat Brunello di Montalcino. Nem tudtam megállni, feltettem a kérdést Elia-nak „Ez komoly?”. Mondta, hogy ocsúdjak fel, helyezzük magunkat kényelembe, nagy élmény következik. Efelől nem volt kétségem, tíz évjárat brunello, egy laza délutáni kóstoló keretében. …
Nem szeretnék szívfájdalmat okozni senkinek, ezért csak a kínálatunkba bekerülő három borról írok.

BRUNELLO DI MONTALCINO 2015
Egy kiváló, öt csillagos évjárat. 20-25 hl-es tölgyfahordóban érlelték három éven át. Palackozás után további 6-8 hónapot érlelték palackban forgalomba hozatal előtt. Kb. 15000 palack Brunello di Montalcino készült a birtokon ebből az évjáratból. Már közel két éve van forgalomban, abban teljesen egyetértettünk az amerikai kollegákkal, hogy ebben a borban még legalább 20 év érési potenciál van.

94 pont – Vinissimo

BRUNELLO DI MONTALCINO 2016
Egy újabb kiváló öt csillagos évjárat. Közel egy éve került kereskedelmi forgalomba. Ugyanolyan hordóban és ugyanannyi ideig érlelték, mint a 2015-öst. Markánsan érezhető az egy év, a 2016-os még nagyon fiatal, viszont az érési potenciál hatalmas. Amerikai „sorstársainkkal” döntetlenre végeztünk mikor próbáltuk megtippelni, hogy a két bor közül érési potenciáljának csúcsán, ki nyerne.
2-2-s döntetlenben maradtunk.
94 pont – Vinissimo

BRUNELLO DI MONTALCINO COSIMO 2016
A négy testvér úgy döntött, hogy ezzel a borral is adóznak a birtok alapító édesapjuk emléke előtt. Csak a legjobb évjáratokban készül ez a kiváló brunello, a legjobb területekről származó sangiovese grossoból. Gránátba hajló rubin vörös színű, illatában erdei gyümölcsök, likőrösség, dohány, csokoládé. Kóstolva nagyon szép egyensúlyt mutat, bársonyos tanninok, elegancia, hihetetlenül hosszú utóíz. Nagyon jól társítható vad és marhahúsokhoz, steakhez, hosszan érlelt sajtokhoz.
Magában kóstolva meditáláshoz, az élet nagy pillanatai illenek igazán hozzá.
96 pont – Vinissimo

Ezzel „Benvenuto Brunello” – ra keresztelt szakmai utunk végéhez értünk. A leírt öt pincészeten túl természetesen még jártunk néhánynál. Róluk is írunk majd bővebben, amikor bekerülnek kínálatunkba.

Köszönjük, hogy velünk tartottatok!

Suhayda László