Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Blog

A világ legjobb szállodája MONTALCINOBAN található

Montalcinoról híreket olvasni mindig felvidító. A brunellok által begyűjtött magas és egészen magas pontszámok a világ leghíresebb borkritikusaitól, nagy nemzetközi borversenyeken és borbemutatókon elért kimagasló eredmények kényeztetik az arra fogékonyakat. Hírek arról, hogy a világ leghíresebb éttermei milyen Brunellokat vettek fel a borlapjukra. Ritkábban, de a helyi vendéglátás, gasztronómia hírei is öregbítik Montalcino hírnevét. Szenzációs hír látott napvilágot ebben […]

SANTA MARIA LA NAVE pincészet – Szicíliai kóstoló második állomás

Beiktattunk egy hétvége pihenőt, szombat és vasárnap a tenger és Taormina bűvöletében telt. Hétfő reggel nagyon korán kértük ki a capuccinonkat a sarki kávézóban. Kérdezte is Giuseppe, a pultos, akihez már „történelmi távlatú”, közel három napos „barátság” fűzött, hova ez a nagy sietség. Lavoro, lavoro…… (munka) – mondtam, hisz a Santa Maria La Nave-nál tíz […]

NICOSIA pincészet – Szicíliai kóstoló első állomás

Szicília mindig csodálatos, misztikus, magával ragadó, a borok pedig izgalmasak és egészen kiválóak. Tavaly egy szakmai körúton végiglátogattunk számtalan pincészetet. Ez alapján és az itthon újra kóstolt minták alapján került be a kínálatunkba a Nicosia, a Santa Maria la Nave és a Fazio pincészet borai. Rövid időn belül akkora sikere lett vásárlóink körében a szicíliai […]

Benvenuto Brunello 6. rész – Kóstolás a Palazzo birtokon

A Palazzo pincészet története egy valódi „tündérmese”. A második világháború után Cosimo Loia a dél-olasz szegénységből egyetlen kiutat látott: kivándorolni. Nagy-Britanniában találtak munkát feleségével, Antonettával, a vendéglátás lett a hivatásuk. Néhány évi robotolás után sikerült egy saját kis olasz éttermet nyitniuk Skóciában. Közben a gyermekáldás is kegyes volt a Loia családhoz, megszületett Elia, majd a […]

Benvenuto Brunello 5. rész – Kóstolás a Talenti birtokon

Haladtunk tovább a toszkán kóstolással a tervek szerint. Azaz csak haladtunk volna: az élet és a COVID picit átírta a tervünket. Megérkezve Montalcinoba – ahogy mindig –  telefonon egyeztettem mindenkivel az érkezésünkről. Felhívtam Riccardo Talentit is, hogy jelezzem, a megbeszélt időpontban érkezünk. Már amikor felvette a telefont, a hangján éreztem, hogy valami gond van. „COVID pozitívok vagyunk, a feleségem […]

Benvenuto Brunello 4. rész – Kóstolás a Canalicchio di Sopra birtokon

A „Benvenuto Brunello körútunk” következő állomása a Canalicchio di Sopra pincészet, ahol Francesco Ripaccioli várt ránk. A Canalicchio di Sopra egy fiatalok által vezette kézműves birtok, akiknek a borai az elmúlt évjáratokban a „legmagasabb csúcsokat” ostromolják. A birtokot Primo Pacenti alapította 1962-ben, az első Brunello di Montalcino-t 1966-ban palackozták. A Canalicchio di Sopra tagja volt […]

Benvenuto Brunello 3. rész – Kóstolás a La Serena birtokon

Következő állomásunk a La Serena birtok volt, Andrea Mantengoli „birodalma”. Andrea nagyszülei 1933-ban kezdtek el gazdálkodni ezen a területen. A család 1988 óta szőlőt is művel, a birtokon immár biogazdálkodást folytatnak. A La Serena feldolgozója és érlelő pincéje építészetileg Toszkána egyik legkülönlegesebb épülete, Andrea ikertestvére, Marcello tervezte, aki országos hírű építész. Andrea délután négy órára várt minket, és ahogy […]

Benvenuto Brunello 2. rész – Kóstolás az Uccelliera birtokon

Ott tartózkodásunk első napjának reggelén, 9 órakor már Andreat üdvözöltük az Uccelliera birtokon. Abban a pillanatban ért haza, lányát Annaritát vitte be Montalcinoba, iskolába. Az Uccelliera birtok Castelnuovo dell’Abate falucska mellett található, a montalcinoi borvidék déli részén. Mint általában mindig, Andreaval a szőlőben tettünk egy rövid sétát. Büszkén mutatta legújabb szerzeményét, egy három hektáros Sangiovese Grosso ültetvényt, amit […]

Benvenuto Brunello 1. rész – avagy hogyan kóstold végig a Brunello di Montalcino új évjáratait?

A Benvenuto Brunellot már több, mint 30 éve rendezik meg Montalcinoban, általában február harmadik hétvégéjén. Az évek során ugyan néha változott a helyszín a városkán belül, de mindig ez jelentette az év elején az új évjáratú helyi borok bemutatását a szakma képviselőinek. 2000-ben vettem részt először a Consorzio del Vino Brunello di Montalcino rendezésében megtartott […]

Varázslatos Toszkána

Folytatjuk sorozatunkat, amelyben teret adunk törzsvásárlóink gondolatainak. Magyar Gyuri nagyon hosszú ideje törzsvásárlónk, személyesen is felkeres minket rendszeresen, teszi mindezt Gyuláról. Alábbi írásában egyik toszkán utazását írja le. Évtizedek óta vagyok borkedvelő, a minőségi borok nagy barátja, főleg a nagy vörösborokat kedvelem. A másik nagy szenvedélyem az utazás. Párommal és a barátokkal, akkor érezzük magunkat […]