Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Blogolva borozunk: IV. rész

PALAZZOMONTALCINO

Egy baráti társasággal éppen egy csodálatos nyaraláson vettünk részt Toszkánában, mikor egy esti borozás során felmerült, ha már ilyen közel vagyunk a világ egyik „vörösbor fővárosához”, Montalcinohoz, ugorjunk át egy felejthetetlen borkóstolóra.

Nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy ebben a témában ki tudna segíteni. Már hívtam is Laci barátomat, aki néhány perc múlva vissza is hívott és tájékoztatott: „Gyurikám a Palazzo pincészetnél szeretettel várnak benneteket”. Akkor még nem is sejtettük milyen maradandó élményben lesz részünk. Felkerekedtünk, megérkezve tettünk egy rövid sétát Montalcino történelmi belvárosában, megcsodáltuk a panorámát a Fortezza (Erőd) falairól.

Egy kiváló kávé után elindultunk a Palazzo pincészet felé, ahol maga a tulajdonos asszony Elia Loia várt minket és kezdetét vette egy nagyszerű este. Itt is gyönyörködtünk a teraszról elénk táruló kilátásban, bejártuk a két évvel ezelőtt elkészült vadonatúj pincét, végül legnagyobb örömünkre Elia egy hihetetlen borsorral lepett meg minket.

Elmondta, hogy a 4,6 hektáros területükről Rosso- és Brunello di Montalcinokat készítenek, amelyekből a következőket kóstoltuk:

2016 Rosso di Montalcino

2014 Brunello di Montalcino

2013 Brunello di Montalcino

2013 Brunello di Montalcino Riserva

2012 Brunello di Montalcino Riserva

2006 Brunello di Montalcino Riserva

A kóstolt borok tényleg fantasztikusak voltak, spontán erjedtek, kizárólag nagyhordóban értek. Mindegyik komplex, nagyon koncentrált volt és saját kontextusában igazi élményt okozott.

 

Orodán György

Trattoria Pomo D’Oro vezető sommelier,

CEWI boriskola oktatója,

WSET – diplomás borakadémikus

NBME – tag