Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Borkóstolás alapjai I.

A bor megjelenése

A kóstolás érzékszervi elemzés, hiszen látással, szaglással és ízleléssel elemezzük az általunk kóstolt bort.

Amikor a borunk színét megvizsgáljuk, nagyon fontos, hogy ne zavarjon a környezet, ezért érdemes mindig fehér felület felett vizsgálni a tételeket.

Az első lépés a bor tisztaságának megállapítása: a bor tartalmaz / nem tartalmaz lebegő vagy leülepedett idegen anyagot, avagy tiszta vagy zavaros.

Színintenzitásának megállapítása a következő lépés, amely lehet halvány, közepes, mély intenzitású.

  • Fehérborok kóstolása esetén: víztiszta, zöldes citrom, citrom, szalmasárga, arany.
  • Rozéborok kóstolása esetén: rózsaszín, lazac, hagymahéj.
  • Vörösborok kóstolása során: bíbor, rubin, gránát.

Ezt követően megnézzük, hogy a borban található-e szén-dioxid, és hogy van-e koronája. Ezt úgy vizsgáljuk, hogy a bort a pohárban megforgatva megfigyeljük, hogy a pohár falára feltapadó folyadék templomablakokhoz hasonló sávokba rendeződve folyik-e le, hiszen a rövid időn belül kialakuló, sűrűn, lefolyó „ablakok” nagy beltartalmi értékre utalnak.

Tökéletes példa erre a SCHOLA SARMENTI – PRIMITIVO CUBARDI 2016, melyet gránátba hajló rubin vörös szín jellemez. Illatában az érett gyümölcsösség a vezető jegy, dohánnyal, csokoládéval, kávéval kiegészülve. Ízében a mineralitás, balzsamosság jellemzi, arisztokratikus tanninok, nagyon hosszú utóízzel.

Suhayda László