Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Col Fondo: bor az aljával

Bor az aljával: a legtradicionálisabb prosecco készítés.

col fondo (az aljával) annyit jelent, hogy az alapborból nem távolítják el az elhalt élesztőt, azaz nem degorzsálják a palackban érlelt pezsgőt.

col fondo tulajdonképpen a Prosecco őse. A nyomásálló tartály feltalálása előtt nagyjából az összes pezsgő úgy készült, ahogyan a mai col fondok. A második erjedés a palackban ment végbe, a keletkező szén-dioxidot bent tartotta a dugó a palackban, a palack aljára pedig leülepedett a bort gazdagító elhalt élesztő.

Szervírozáskor ugyan le lehet fejteni a seprőről (óvatosan dekantálni), hogy “tiszta” legyen az ital, de akkor valójában a lényeget dobnánk el, tehát épp ellenkezőleg járjunk el, a palackot a nyakánál fogva állítsuk fejre, óvatosan mozgassuk a palackot, hogy a leülepedett seprő ismét feloldódjon a borban. Ha az ital kellően hideg és óvatosan jártunk el a bor biztonsággal bontható, nem fog kilőni, kifutni, habzani. Kitöltéskor opálos, a gyöngyözés visszafogott, az illatban élesztős, kraft sörös jegyek is jelentkeznek a prosecco-ban megszokott virágos, körtés, almás motívumok mellett, a korty strukturáltabb és a lecsengés csontszáraz.

Az előállítás körülményességéből adódóan kevés pincészet foglalkozik col fondo-val, ennek ellenére a mi kínálatunkban ez a termék is megtalálható.

Kizárólag csak ínyenceknek!

Suhayda László