Emilia-Romagna régiót északról a Pó folyó, keletről az Adriai-tenger, délről pedig az Appenninek vonulata határolja. A tartomány határai: északon Veneto és Lombardia tartomány, délen Toscana, nyugaton Piemonte és Liguria, dél-keleten Marche tartomány, San Marino Köztársaság, keleten az Adriai-tenger. Emilia-Romagna az olasz gasztronómia igazi fellegvára, hisz innen „származik”: a parmezán sajt, a pármai sonka, a modenai balzsamecet, a mortadella, a tortellini, vagy a világszerte bolognaiként ismert húsos ragu. A fent felsorolt gasztronómiai “nagyágyúk” mellett Emilia-Romagna borairól ritkábban esik szó, különösen úgy, hogy az országnak számos legendás borvidéke van. Emilia-Romagna legismertebb borászati terméke az azonos nevű szőlőfajtából készülő habzó, vagy gyöngyözőbor, a lambrusco, amelyet a világ inkább az édesebb verziók formájában ismer. A Vinissimo ezt a darabkát szeretné átadni most Nektek!