Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Látogatás a primitivo-k földjén – csodálatos Puglia, Masseria Borgo dei Trulli pincészet / I. rész

Nyár elején felkerekedtünk és meglátogattuk pugliai partnereinket. Abban az időszakban szántuk rá magunkat az utazásra, amikor mindennaposok voltak a járat törlések a légitársaságoknál, ezért vettünk egy mély levegőt, autóba ültünk és két napig róttuk az autópályát. 1700 km megtétele után érkeztünk meg szállásunkra.

A Jorche pincészet Antica Masseria Jorche vendégháza volt a szállásunk 8 napon át, amit egy régi uradalmi (Masseria) épületből alakítottak át nagyon igényes vendégházzá úszómedencével, saját étteremmel. A kifejezetten hangulatos étterem korábban olajfeldolgozóként üzemelt.

Rögtön az első nap belevetettük magunkat a pincelátogatásba. Első partnerünk, akit felkerestünk a Masseria Borgo dei Trulli pincészet. Kicsit szabadkoztak néhány nappal korábban, nem a legtökéletesebb az időpont partnerek fogadására, lévén az új cégközpont és az eredeti Masseria felújítása olyan stádiumban van, amikor a munkálatok miatt még a mozgás sem egyszerű a területen.  Mi ezt másként gondoltuk, kimondottan örültünk a lehetőségnek, hogy folyamatában láthattuk a munkálatokat. Megérkezve a helyszínre, meggyőződhettünk, hogy ennél jobb időpontot nem is választhattunk volna. A feldolgozó és a pince már teljesen elkészült, ottjártunkkor éppen az irodák és a kóstolóterem épült. A vendégházat még csak a rajzasztalon láttuk.

Csodálatos tisztaság, a legújabb technológia, kiváló minőségű fahordók és amforák látványa fogadott minket a pincében. Alberto (a birtok igazgató) elmondta, hogy a régióban nagy hagyománya van az amforáknak. Régen víz, olaj és bor tárolására használták őket. A Masseria Borgo dei Trulli pincészetnél most kísérleteznek, hogy a borok tárolására mennyire alkalmasak napjainkban. Stefania a birtok sommelieje segítségével végig kóstoltuk a pincészet teljes szortimentjét. Megállapítottuk, amit már persze eddig is tudtunk, hogy kiváló választás volt a Masseria Borgo dei Trullit bevenni a kínálatunkba. A helyszínen is a birtok Primitivo di Manduria-ja és a Primitivo Saracena ízlett a legjobban. A legjobb ár-érték arányú borok, ami a régióban fellelhető.

 

Suhayda László