Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Látogatás a primitivo-k földjén – csodálatos Puglia, Schola Sarmenti pincészet / IV. rész

Pugliai utazásunk utolsó állomása a Schola Sarmenti pincészet volt Nardó városkában, Manduriatól 30 km-re délre. Nardó egy csodálatos, 30 000 lakosú, igazi romantikus dél-olasz kisváros. Délután három órára vártak minket a Schola Sarmenti pincészetnél. Jóval előbb érkeztünk, sétáltunk egy nagyot a városka ódon falai között, beültünk egy könnyű ebédre és kávéra a főtér egyik hangulatos kávézójába. Természetesen a pincér megkérdezte bort kérünk-e, mondtam, fontos dolgunk van délután, előtte nem fogyasztanánk alkoholt. Nem hagyott nyugodni a gondolat, megkérdeztem, ha mégis fogyasztanánk, mit ajánlana. Mivel aznap elég meleg volt, rosét ajánlott és abból is a legjobbat, mondta Ő. És melyik lenne az, kérdeztem. Természetesen a Schola Sarmenti Rosato Masserei 2020, volt a válasz. Párommal egymásra néztünk, elégedetten mosolyogtunk és „nagyon köszönjük, talán legközelebb” – válasszal hárítottunk. Nem mondtuk meg, kik vagyunk, azt sem árultuk el, mi járatban érkeztünk a városkába és ismeretlenül is a legjobb rosét ajánlották. Elégedetten hörpintettük ki a kávés csészénkből az utolsó kortyot „bravissimi” felkiáltással, és a Schola Sarmenti pincészet felé kormányoztuk járművünket.

Pontosan érkeztünk, köszönhetően a navigációnak, ahol már Lorenzo Marra várt minket. Megnéztük együtt a szőlőültetvényeket, a közelmúltban csodálatosan felújított régi pincét, a nagyon hangulatosan kialakított saját borboltot, a végén pedig leültünk a pincészet saját borbárjába, és végigkóstoltuk a teljes választékot. Helyben is a Primitivo Cubardi és a Primitivo Diciotto ízlett a legjobban, egészen kiváló a két cuvée (Artetica és Nauna) és a sor végén az Antieri Susumaniello kápráztatott el minket. Lorenzonak elmeséltük történetünket a belvárosi kávézóban a roséval, amin elégedetten mosolygott. Érzékeny búcsút vettünk tőle és ettől a csodálatos pincészettől, megálltunk az első kávézóban, és ott megfogadtuk, hogy ide rendszeresen legalább évente egy-két alkalommal vissza kell térnünk.

Az estét a közeli Gallipoliban, a tengerparton egy trattoriában egy üveg Schola Sarmenti Rosato Masserei társaságában töltöttük. Csodálatos nap, fantasztikus emberek, egészen kiváló borok. A vacsoránál azt mondtam a páromnak, imádom Olaszországot, ezeket az elképesztő borokat, a munkámat és természetesen őt is.

Suhayda László