Kosár

Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Montalcino

Montalcino a világhírű Brunello di Montalcino borvidék központja. Montalcino a történelmi város szőlős kertekkel, olajfa ligetekkel borított dombon, 564 méterrel a tengerszínt felett emelkedik a zöldellő Val d’Orcia fölé.

Csak a montalcinoi borvidék határán belül telepített Sangiovese Grosso (a Sangiovese helyi klónja) szőlőfajtából készülhet a Rosso di Montalcino, a Brunello di Montalcino és a Brunello di Montalcino Riserva.

A Brunello di Montalcino Olaszország legnagyobb presztízsű és legjobb minőségű, valamint a világ leghosszabban érlelhető vörösbora. Nem egyszer gyűjtöttek már be 100 pontot jeles borszakíróktól, kóstoló grémiumoktól, sőt több ízben is Brunello di Montalcinot választották a világ legjobb borának az adott évjáratban.

A helyi bortörvény nagyon szigorú. A Brunello di Montalcino szigorúan 100% Sangiovese szőlőfajtából készül, a megengedett maximális hozam 80 mázsa/hektár.

A Brunello di Montalcino négyévi érlelés (szigorúan meg van határozva a forgalomba hozatal dátuma is: a szüretet követő ötödik naptári év január 1 után) után kerülhet kereskedelmi forgalomba, amiből kötelező a két éves fahordós érlelés, ami viszont nem lehet több négy évnél.

A lepalackozott Brunello di Montalcino további 4-6 hónapot tölt a pincénél forgalomba hozatal előtt.

Talenti

Riccardo Talenti tulajdonában lévő 21 hektáros birtok a montalcinói borvidék déli részén fekszik, ahol 80-85 ezer palack az éves termelés. Mikor Toszkánában járva egy felejthetetlen borélményre vágyunk.

Uccelliera

Andrea Cortonesi tulajdonában lévő kis kézműves birtok a Montalcinoi borvidék déli részén található. Andrea Cortonesi földműves családból származik, már gyerekként a földeken dolgozott édesapja mellett.

Canalicchio di Sopra

A Canalicchio di Sopra pincészet Primo Pacenti alapította 1962-ben. 1966-os évjáratú Brunello di Montalcinot palackoztak először. 1987-től Pier Luigi Ripaccioli vette át a birtok...

La Serena

A Mantengoli család 1933 óta foglalkozik mezőgazdálkodással, 1988-tól pedig borászattal is. Jelenleg Andrea Mantengoli...