A “hegy lába” (“AI PIEDI DI MONTI” jelentése a “hegy lába”) Piemonte régió nevének jelentése.Valóban az Alpok által körbe ölelt terület egy légi felvételen a “hegy lábánál” terül el. Már Julius Cézár is fontosnak tartotta, hogy megálljon, La Morrában, és megkóstolja Langhe vidékének messze földön híres borát.
Bár az itt készülő fehérborok közül sok egészen különleges (Gavi, Timorasso, Favorita, Nascetta, Erbaluce, Roero Arneis), a régió hírnevét mégis elsősorban vörösborai alapozzák meg.
Alba városától délre található a régió két leghíresebb borvidéke, Barolo és Barbaresco. Mindkét bor Nebbiolo szőlőfajtából készül (A “Nubioloról” már 1305-ből részletes leírás áll rendelkezésre).
A Nebbiolo szőlő neve a Nebbia, köd szóból ered, ami a szőlőszemek bársonyos, viaszos bevonatára utal, illetve arra a tényre, hogy az érés szeptemberi időszakában sűrű köd száll reggelre a termő területre, megfelelő nedvességet biztosítva a fürtöknek.
A Nebbioloból készült borok fiatalon rusztikusak, érleléssel érik el a teljes íz és illat világot.
A kékszőlő fajták közül a Barbera is egy jelentős fajta a régióban. Csekély a tannin tartalma, miközben színe mély, sav szintje magas, fiatal korában fűszeres, friss, üdítő, illatában és ízében a piros bogyós gyümölcsökre emlékeztet.
A régió keleti részében található a Gavi D.O.C.G. borvidék, Piemonte legismertebb fehérbor vidéke. A Gavi borok Cortese szőlőfajtából készülnek.