Telefon: +36 30 325 4800​​​

E-mail: enoteca@montalcino.hu

Prosecco

A prosecco egy eredetvédett habzó illetve gyöngyöző bor, amely kizárólag Olaszország észak- keleti részén Veneto (kivéve Verona és Rovigo tartományokat) és Friuli-Venezia Giulia régiójában készülhet.

A legjobb területek Valdobbiadene és Conegliano városkák között találhatóak, ezek közül is a leghíresebb a Cartizze dűlő.

A helyi bortörvény szerint a prosecco-nak minimum 85%-ban glera szőlőfajtából kell készülnie. A további 15% lehet négy további helyi szőlőfajta (verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga) vagy három nemzetközi fehér szőlőfajta (chardonnay, pinot grigio, pinot bianco) illetve egy kék szőlőből készült fehérbor (pinot nero) is.

A glera egy közepesen illatos fajta, jó sav szerkezettel, vékony testű, friss, üde gyümölcsössége elsősorban a citrusokra és fehér húsú gyümölcsökre emlékeztet.

Borgo Molino

A Nardin család 1922 óta foglalkozik szőlő termesztéssel és bor, pezsgő készítéssel Prosecco vidékén.