Az Adria és a Jón-tenger között, a Salentói-félszigeten mindig fúj a szél, az éjszakák hűvösebbek, ezáltal kiválóak a feltételek a szőlőműveléshez.
A termékeny talaj, a sok napsütés, a mindkét irányból fújó, hűsítő tengeri szél kitűnő vörösborok készítésére predesztinálja ezt a vidéket.
A régió legismertebb borai a Primitivo és a Negroamaro. A Primitivo helyi tájszólásban “mirr test”, ami kemény bort jelent, korán érő fajta, magas alkohol, nagy test, egyedi illat jellemzi. A Negroamarot már Kr. előtt VI. századtól termesztették ezen a vidéken, kesernyés utóíze lehet a név eredete.
Kevesen tudják, hogy a régió egyik legősibb fajtája a Nero di Troia (Uva di Troia vagy Uva della Marina). Ezen kívül itt terem az Aglianico, a Susumaniello, fehér szőlő fajták közül a Falanghina, a Fiano, a Greco és a Bombino. Kiváló rosé borok készülnek Negroamaro és Nero di Troia fajtákból.