Friuli
Friuli régió hordalékos, köves talajával tökéletesen alkalmas a minőségi szőlőművelésre, kiváló borok készítésére. A terület elsősorban fehérborairól ismert. Az Alpok és a tenger közé telepített fehér fajták profitáltak a hegyekből és a tenger felől egyaránt fújó szelekből, csak úgy, mint a nappalok és az éjszakák közötti jelentős hőmérsékleti különbségekből. A Friuli-ban készülő borokat magas sav tartalom, szép savszerkezet jellemzi, frissek, intenzívek és elképesztő koncentráltságot mutatnak. Fehérborok közül a legismertebbek a Pinot Grigio, a Chardonnay, a Sauvignon, Ribolla Gialla, Friuliano, Malvasia, Istriana, Verduzzo. A kék szőlő ültetvények közül a Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon a leggyakoribb, a helyi őshonos kék szőlő, pedig a Refosco dal Peduncolo. Piccolit fajtából általában desszert bor készül.
Mind a(z) 2 találat megjelenítve
Mind a(z) 2 találat megjelenítve