Palazzo

A Palazzo pincészet története egy valódi „tündérmese”. A második világháború után Cosimo Loia a dél-olasz szegénységből egyetlen kiutat látott: kivándorolni. Nagy-Britanniában találtak munkát feleségével, Antonettával, a vendéglátás lett a hivatásuk. Néhány évi robotolás után sikerült egy saját kis olasz éttermet nyitniuk Skóciában. Közben a gyermekáldás is kegyes volt a Loia családhoz, megszületett Elia, majd a nővérkét három kis öcsi követte. Teltek múltak az évek, az étterem a környék egyik legfelkapottabb vendéglátóhelye lett. A család viszont nyaralni mindig Olaszországba járt, már nem a déli szülőföldre, hanem a hangulatos Toszkánába. A családfőben egyre erősebb lett a honvágy, sőt Toszkán látogatásaik alkalmával beleszeretett a szőlőművelésbe és a borkészítésbe. Leküzdhetetlen vágyat érzett, hogy saját szőlőt művelhessen és saját készítésű bort kóstolhasson.

Egyik nyaralásuk (1983) során tudomására jutott, hogy Montalcinoban eladó egy tanya, néhány hektár földdel. Mikor Cosimo megtudta, hogy a birtok neve megegyezik felesége család nevével (Palazzo), már el is dőlt az adás-vétel kérdése. Innen már nem volt visszaút, felújították a tanyát, szőlőt telepítettek. A Loia házaspár elhatározta, hogy végleg vissza települnek Olaszországba. Elia lányuk ragaszkodása olyan erős volt szüleihez, hogy úgy döntött velük tart. Angelo a legkisebb fiú még annyira fiatal volt, hogy nem is volt kérdés, ő is a szülőkkel költözik. A két középső fiú viszont, már felnőtt férfiként meggyőzték apjukat, ne adják el az éttermet, ők maradnak Skóciában és továbbviszik. Ekkor sajnos kettészakadt a család, Cosimonak viszont gyermekkori álma vált valóra: saját birtoka lett.
1986-ban készítettek először saját bort, akkor még az ültetvények fiatal kora miatt csupán asztali bort. Hamarosan elkészült a birtok első Rosso di Montalcino-ja. 1995-ben pedig először szüreteltek úgy sangiovese grossot, hogy abból négy évi érlelés után Brunello di Montalcino születik. Teltek-múltak az évek sok munkával, de nagyon sok örömmel is, immár az imádott szülőhazában. Cosimo hosszú, sikerekben igen gazdag életpálya végén, hosszú éveket megélve elhunyt. Immár Elia és öccse, Angelo vezetik a birtokot.

Palazzo
Termékszűrés

Összesen 1 találat

Összesen 1 találat