Santa Maria La Nave

A Santa Maria la Nave története 1954-ig nyúlik vissza. Giuseppe Mulone (Peppino-nak hívta mindenki) Regalbuto városkából a családjával a közeli nagyvárosba, Cataniaba költözik, a jobb életkörülmények reményében. Az Etna-n talált munkát, szőlőt művelt, szüretelt. Elbűvölte a vulkanikus föld termékenysége, a szőlő varázslatos világa, ezen az „űrbéli tájon”. Gyermekei a szegénység elől menekülve kivándoroltak. Egyetlen fia, aki Szicíliában maradt 1980-ban megvásárolt egy földterületet, amelyen volt néhány tőke, nerello mascalese és nerello cappuccio. Peppino nagy szeretettel és szenvedéllyel segített a szőlőművelésében, részt vett az első szüreteken.

Sonia Spadaro Mulone, a birtok mai tulajdonosa, Peppino unokája büszkén viszi tovább a szenvedélyt a szőlő iránt, elkötelezett, hogy megossza ezt a csodát a jövő nemzedékeivel, ami az Etna ezen különleges dűlőiben történik, és ezek az egészen különleges borok, amik itt születnek eljussanak minél több borkedvelő asztalára, poharába. A birtokon a szőlőművelés természetesen már sokkal korszerűbb, mint évszázadokkal ezelőtt, a szőlőt viszont a mai napig kézzel szüretelik, mint régen. A család ugyanolyan alázattal és szenvedéllyel gondozza és műveli a szőlőt, mint Peppino nagypapa.

A Casa Decima dűlőben 1100 méteren művelnek egy helyi őshonos szőlőfajtát a grecanico dorato-t. Sonia 2000-ben kezdett egy „csodálatos kalandba”. Elkezdte felkutatni az Etna ősrégi, őshonos fajtáit, ezek feltárását és megmentését. Elhagyatott, rég elfeledett fajtákat fedeztek fel, mentettek meg az utókornak. Kis parcellákat vásároltak meg, telepítettek be és vontak művelés alá.

A Santa Maria la Nave birtok és személyesen Sonia Spadaro Mulone küldetése, hogy ezeket a csodálatos kerteket visszaállítsa ősi pompájukba, és virágozzanak az Etna-n, Európa legmagasabb aktív vulkánjának a lejtőin, kiváló borokat adva. Az itt művelt szőlő évszázadok óta hozta a legjobb termést, a kráter meredek oldalán, felhasználva a vulkán biológiai sokféleségének örökségét. A Santa Maria la Nave birtokon a szőlőmunkások heroikus küzdelem árán művelik ezeket a különleges tőkéket, ezen az egészen extrém területen.

Santa Maria La Nave
Termékszűrés

Mind a(z) 2 találat megjelenítve

Mind a(z) 2 találat megjelenítve